مدیریت سورتینگ وبسته بندی کیوی
دیریت سورتینگ وبسته بندی کیوی
مدیریت سورتینگ وبستهبندی کیوی
درجهبندي ميوه كيويفروت از نظر بازار فروش و صادرات اهميت خاصي داشته و معمولاً براساس وزن و اندازه ميوه انجام ميگيرد. كليه ميوههاي نارس، لكزده، بدشكل و آفتزده بايستي توسط كارگران آموزش ديده جدا گردند، زيرا وجود يك عدد ميوه پوسيده ميتواند تمام محتواي جعبه را فاسد نمايد.
قبل از سورتینگ و درجهبندی کیوی معمولا انجام سه عملیات زیر در افزایش انبارمانی میوهها مفید خواهد بود:
-پیشسرما: خنک کردن پس از برداشت نقش مهم و ضروری از بین بردن گرمای مزرعه قبل از ذخیره سازی میوه دارد که فایده آن کاهش فروپاشی داخلی بافت میوه در طی انبارمانی است. این کار با هوای سرد فشرده با سرعت جریان Liter/Kg s 75/0 در حدود 8 ساعت دمای میوه را 2 درجه سلسیوس کاهش میدهد.
-کیورنیگ: در صورت طولانی شدن حدفاصل برداشت تا قرارگیری در دمای سرد این عملیات رخ میدهدو سبب از دست دهی آب و خشک شدن زخم محل دممیوه میشود. ترمیم به مدت 48 ساعت باعث کاهش بوتریتیس می شود. اما اثر منفی آن ممکن است افزایش فروپاشی درونی میوه در سردخانه باشد.
-سورت اولیه: این عملیات میتواند به صورت تمام مکانیزه یا نیمه مکانیزه با هدف حذف گرد و خاک روی میوه، جداسازی میوههای دارای هرگونه چروکیدگی، آفتابسوختگی، ترکیدگی، خسارت حشرات، میوههای بدشکل و غیرطبیعی و میوههای ریز انجام گیرد.
در بازارهاي بينالمللي وزن 72 گرم براي هر ميوه حداقل وزن قابل قبول براي صادرات بوده و وزن 100 گرم نسبت به بقيه برتري دارد. معمولاً براي بستهبندي كيويفروت از جعبههاي پلاستیکی، مقوائي يا چوبي به وزن 3 تا 10 كيلوگرم استفاده ميشود. بهتر است بيش از 2 رديف ميوه در يك جعبه قرار نگيرد تا موجب لهيدگي ميوههاي زيرين نشود. هرگاه ميوه قبل از بستهبندي در ورقهاي پلياتيلن پيچانده شود، رطوبت آن مدت طولانيتري حفظ شده و ديرتر چروكيده ميگردد.
درجهبندی کیوی
استاندارد ملی ۳۴۷۵ مورخ 1394 ایران در مورد درجهبندی میوه کیوی حدود قابلقبولی راتعیین کردهاند که موقع بستهبندی باید رعایت شود.
علاوه براین، موارد ذیل نیز در بسته بندی میوهها باید رعایت شود:
- میوه کیوی محتوی یک بسته باید بدون آفت زنده و مرده باشد.
- میوه داخل کیوی باید بدون فساد باشد.
- میوه کیوی داخل بسته باید بدون نشانههای یخزدگی باشد.
میوه کیوی داخل بسته باید بدون رطوبت غیرعادی در سطح میوه باشد.
شرایط بستهها
- دارای استحکام مکانیکی کافی باشند تا از محتوای خود در هنگام جابجایی، حمل و نقل و چیده شدن بر روی هم محافظت کنند.
- استحکام مکانیکی آنها هنگامی که خیس شده یا در رطوبت های بالا قرار می گیرند نباید تا اندازهای زیاد تحت تاثیر رطوبت درونی قرار گیرند.
- باعث پایداری محصول در برابر حرکت در داخل بسته در طول حمل و نقل باشد.
- موادی که در ساختار آن بکار می رود نباید دارای مواد شیمیایی باشند که به محصول منتقل شود و برای محصول و انسان سمی باشد.
- بسته باید دارای شرایطی از لحاظ وزن و شکل باشد که برای جابجایی و بازاریابی مناسب باشد
- بستهها باید به گونه ای باشند که بتوان به سرعت محتوای آنها را خنک کرد.
- نفوذ پذیری لایههای پلاستیکی نسبت به گازهای تنفسی از اهمیت بالایی برخوردار است
- از مواد عایق به گاز (ورقه های پلاستیک یا نایلون) با نفوذپذیری کافی برای گازهای تنفسی استفاده شود تا از هر گونه خطر تنفس بی هوازی جلوگیری شود.
- برای انجام مراحل بازرسی محصول به راحتی باز و بسته شود.
- محصول درون بسته برای نشان دادن به مشتری در خرده فروشی پیدا باشد.
- برای یک بار مصرف و یا مصرف دوباره و یا قابل بازیافت باشد.
- هزینه تمام شده بسته پایین باشد.
- اندازه بسته ها استاندارد باشد تا به راحتی در پالت ها فیکس شود.
بسته بندی
کیویفروت با توجه به کشور موردهدف در بستههای گوناگون و در اندازه و رنگهای متفاوت بستهبندی میشود. امکان بسته بندی کیوی در سبد 10 کیلویی, سبد 4 کیلویی و سبد تک ردیف و کارتن مقوایی وجود دارد.
موادی که برای بسته بندی میوه کیوی به کار برده می شود باید نو، سالم، پاک، خشک و بدون هر گونه آلودگی و بوی ناخوشایند باشد. مواد به کار برده شده نباید تأثیری بر کیفیت میوه و یا سطح خارجی آن داشته باشد. برای جلوگیری از هر گونه فساد و آسیب در مراحل نگهداری و ترابری، باید بسته بندی به گونهای باشد که آسیب به میوه نزند.
برای بسته بندی میوه کیوی می توان از کارتن مقوایی یا جعبه های پلاستیکی استفاده کرد. در صورت استفاده از کارتن، ویژگی آن باید طبق استاندارد ملی ایران شماره شماره ۲۹۲۳، (بسته بندی میوه و سبزیجات تازه صادراتی -کارتن - ویژگیها و روش های آزمون) باشد.
میوه کیوی را می توان در بسته های کوچک تا وزن پنج کیلوگرم بسته بندی کرد.
وزن خالص بسته های بزرگ نباید، از ۱۵ کیلوگرم بیشتر باشد.
مدیریت سورتینگ و بسته بندی کیوی