برداشت و نگهداری کیوی
برداشت و نگهداری کیوی
ميوه کیویفروت قبل از رسيدن كامل برداشت ميشود و با توجه به بررسيهاي منابع علمي موجود، برای رقم گوشت سبز هایورد معیار اندازهگیری بریکس (مواد جامد محلول) میوه تنها شاخص مهم بلوغ میوه است، در حالیکه برای ارقام گوشت زرد و خونی علاوهبر بریکس میوه، رنگ گوشت میوه نیز از شاخصهای مهم بلوغ میوه میباشد. با این وجود، از شاخصهای بلوغ دیگر میوه کیویفروت که نقش مهمی در انبارمانی آن دارد مقدار ماده خشک و سفتی میوه میباشد.
روش اندازهگیری بریکس میوه
برداشت ميوه هایوارد در بريكس 2/6 درصد انجام میشود كه ميتواند با استفاده از رفراكتومتر (قندسنج) نوری یا دیجیتالی در تاكستان اندازهگيري شود که در این هنگام میوه، بالغ اما سفت و نارس است.
از نکات خیلی مهم در زمان اندازهگیری بریکس میوه این است که میانگین بریکس حداقل15 عدد میوه نمونهبرداری شده باید بیشتر از 2/6 باشد و بریکس حداقل سه عدد از میوهها (20 درصد) نباید کمتر از 8/5 باشد. بهترين درجه بريكس جهت ايجاد طعم و مزه مناسب و نگهداري در سردخانه 7 تا 9 درصد ميباشد، اين درجه بريكس زماني حاصل خواهد كه حدود 170 – 220 روز از مرحله تمام گل گذشته باشد. زمان مناسب برداشت کیوی طلایی بریکس بیشتر از 8 و زاویه رنگ (hue) رنگ کمتر از 103 است.
روش اندازهگیری سفتی میوه
سفتی میوه با دستگاه سفتی سنج یا پنترومتر ( با نوك 8 ميليمتري) اندازه گيري ميشود. سفتي بافت كيويفروت هنگام چيدن بايد حدود 10-7 کیلوگرم نیرو باشد. بعد از انبار، انتقال ميوههاي با سفتي 5/2 کیلوگرم يا بالاتر صدمات ناشی لرزش را كاهش ميدهد.
روش اندازهگیری ماده خشک
ماده خشک یکی از روشهای اندازهگیری مقدار کربوئیدارتها در کیویفروت است که به عنوان یکی از شاخصهای بلوغ میوه مورد استفاده قرار میگیرد. حداقل ماده خشک برای برداشت کیوی هایوارد باید 15 درصد باشد که از طریق فرمول زیر قبل محاسبه است.
روش برداشت میوه
برداشت مكانيزه ميوه كيويفروت هنوز رايج نشده است. در روش سنتي، برداشت در دو نوبت انجام ميگيرد، در نوبت اول ميوههاي درشتتر چيده ميشوند كه در اين صورت ميوههاي كوچكتر براي چين دوم رشد كرده و درشتتر ميشوند. هنگام برداشت، دمميوه بر روي شاخه باقي ميماند. برداشت بايستي با دقت انجام شود كه ضربهاي به ميوهها وارد نشده و خراش نبيند زيرا ميوههاي آسيب ديده در انبار موجب انتقال آلودگيهاي قارچی و توليد بيش از حد اتيلن شده و ساير ميوهها را نيز از بين ميبرند.
بنابراین در موقع برداشت کیویفروت رعایت نکات زیر ضروری است.
- برداشتکنندههای کیویفروت باید آموزش دیده، ناخنها کوتاه و دستکش نرم نخی بدست داشته باشند تا از ایجاد صدمه به پوست میوه جلوگیری گردد.
- میوهها با دست چیده شده داخل کیسههای میوهچینی قرار میگیرند. در این مرحله با وجود ظاهر کاملاً سفت، میوهها به راحتی در اثر بیاحتیاطی دچار آسیب خواهند شد.
وقتی حداقل بلوغ در تاکستان کیویفروت مشاهده شد میتوان میوه را در یک چین برداشت نمود زیرا معیارهای ظاهری جهت جداسازی میوه بالغ از غیر آن وجود ندارد.
عواملي مؤثردر نگهداری ميوه كيويفروت
- نوع رقم: در بین کیویهای گوشت سبز، رقم هايوارد بهترين عمر انباري و آبوت كمترين عمر انباري را دارد.
- مدیریت قبل از برداشت باغ: در طی 10 روز قبل از برداشت، نباید باغ را آبیاری کرد و میوه را نباید در طی 3-5 روز پس از باراندگی برداشت کرد.
- درجه رسيدگي: ميوهها بايستي حداقل 5/6 درصد بريكس داشته باشند.
- سفتي بافت: حداقل سفتي بافت موقع برداشت بايستي حدود Ibf 14 (پوند نيرو) باشد. ميوههايي كه ديرتر برداشت ميشوند سفتي بافت خود را بهتر حفظ كرده و در موقع رسيدن، ميزان بالاتري بريكس خواهند داشت.
- سالم بودن ميوهها: ميوهها بايد عاري از تركخوردگي، آفتزدگي، آفتاب سوختگي و پوسيدگي و ضرب ديدگي باشند.
- گاز كربنيك: مقدار گاز كربنيك بالاتر از 7 درصد باعث پوسيدگي داخلي ميوهها ميشود.
شرايط مناسب نگهداري كيويفروت در سردخانه
پیشبینی نقطه انجماد کیویفروت مشکل است. میوه تازه برداشت کیویفروت با بریکس 5/6 در دمای نزدیک به صفر درجه سلسیوس ممکن است یخ بزد، بهخصوص در قسمت دمگاه میوه که کمترین بریکس میوه را دارد. صدمات یخزدگی بهصورت آب گزدیدگی در گوشت و مغز میوه ظاهر میشود. در موقع انبارداری که نشاسته هیرولیز شده و میزان بریکس افزایش مییابد در بریکس 13 درصد نقطه انجماد به 5/1- درجه سلسیوس کاهش مییابد. با این وجود، دماهای زیر صفر برای انبارداری کیویفروت توصیه نمیشود.
- درجه حرارت: درجه حرارت مناسب در سردخانه صفر درجه سلسیوس ميباشد. پايين ترين دماي انجماد براي كيويفروت 5/0- درجه سلسیوس است.
- رطوبت نسبي: مناسبترين رطوبت نسبي سردخانه 95- 90 درصد ميباشد.
- گاز كربنيك: مقدار مناسب گاز كربنيك در سردخانه 5-3 درصد است.
- اكسيژن: مقدار مناسب اكسيژن در سردخانه 2-1 درصد است.
- اتيلن: غلظت اتيلن در سردخانه بايستي پائينتر از 20 قسمت در بیلیون حفظ شود. اين ميوه بسيار حساس به اتيلن ميباشد بهطوريكه مقدار10-5 قسمت در بيليون اتيلن باعــث افزايش سرعت نرم شدن اين ميوه خواهدشد و همچنين بايستي از وجود اتيلن زياد در محيط، در موقع برداشت، حمل و نقل و انبارداري جلوگيري شود.